Somut durum tespitine müşterinin sorun olarak ortaya koyduğu vaka ile başlamak, müşterinin kültürünü, dilini anlamaya ve olayları müşterinin gözünden görmeyi sağlar. Müşteri ile empati kurma, müşterinin tespit ve teşhis sürecine katılımını sağlar ve şirket hedefleri daha iyi anlaşılır ve öğrenilir. Amaçlar ne kadar iyi bilinirse, çözümler daha etkin ve başarılı olur. Müşteri amaçlarının bilinmesi, beklentilerin bilinmesi anlamına gelmektedir ki Danışmanlık çalışmaları ne kadar amaca yönelik olursa o derece beklentileri karşılayacaktır.
Planlama aşaması, gerçekleştirilmesi istenen amaçların, atılması gereken adımların ve değişime karşı olan tepkilerin belirlenmesini kapsar. Bu aşamada, tespit sürecinde toplanan bilgi, değişim için var olan seçenekler incelenir ve hedefler belirlenir. Bir önceki aşamada teşhis edilen problemin çözümü ve çözüme giden yollar bu aşamada belirlenir. Planlama hayal gücü ve yeni çözümler ister. Asıl amaç üzerinde yoğunlaşmalı ve gereksiz konular üzerinde durulmamalıdır. Stratejiler belirlenmeli ve ana strateji doğrultusunda hedefe giden etkin bir planlama yapılmalıdır.
Uygulama aşamasında danışman, hazırladığı çözüm yollarını uygulamaya koyar. Danışman, çalışanlara uygulama hakkında bilgi verir ve anlamalarını sağlayarak değişime karşı çıkmak yerine katılımını sağlar. Çünkü bu aşamada yaşanılan sorunlar, uygulamaya yeterli katılımın sağlanamamasından ve karşı dirençten kaynaklanmaktadır. Çalışanlar kararlar konusunda söz sahibi olmazlarsa danışmana güven duymazlar ve sonuçta başarısızlık olur. Çalışanların da görüşleri alınarak planın bir parçası olduklarını hissetmeleri sağlanır.